2012-04-07 08:57:53• hírek • MTI

Az egyházas törvényhozásért a lemondásra is kész

Lemondana mandátuma hátralévő két évéről Traian Basescu, ha az ellenzéki pártok támogatják az egykamarás parlamentre és karcsúbb törvényhozásra vonatkozó alkotmánymódosítást - olvasható a román elnöki hivatal által péntek este közzétett nyílt levélben.

Basescu felkérte az ellenzéki szociálliberális pártszövetséget (USL) alkotó három pártot, hogy szombati kongresszusukon döntsenek a 2009-es népszavazáson elfogadott választójogi reform életbe léptetését szolgáló alkotmánymódosítás támogatásáról.

A népszavazáson a román szavazópolgárok az egykamarás parlamentre való áttérésről és a parlament létszámának 300 főre való csökkentéséről döntöttek. Basescu lemondása lehetővé tenné, hogy ősszel ismét egyszerre rendezzenek parlamenti és elnökválasztást.

Az államfő szerint az alkotmánymódosítás alkalmával le kellene rövidíteni az elnöki mandátumot 4 évre, oly módon, hogy a parlamenti és elnökválasztást ismét egyszerre lehessen megrendezni. Basescu szerint az alkotmánymódosításról szóló népszavazást június 10-én, a helyhatósági választásokkal egy időben kellene lebonyolítani.

"Amennyiben elfogadják, hogy a 2009 novemberi népszavazás által megszabott módon módosítsuk az alkotmányt, és támogatják a négyéves elnöki mandátumra vonatkozó javaslatomat, biztosíthatom önöket, hogy időben lemondok elnöki mandátumomról, oly módon, hogy a 2012-es novemberi parlamenti választásokkal egy időben lehessen megszervezni az elnökválasztást" - olvasható Traian Basescu levelében.

Románia a 2003-as alkotmánymódosítással vezette be az ötéves elnöki mandátumot. Az alaptörvény módosításához kétharmados parlamenti döntés és sikeres népszavazás szükséges az országban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: